UMniverzum: številka 23 (UMniverzum, 2025)
V prvi reviji v tem letu je na voljo nov pester nabor zanimivih prispevkov, z zelo aktualnimi temami z znanstvenoraziskovalnega, pedagoškega in umetniškega področja. Med drugim vam v branje ponujamo kakšni politični in psihološki premiki se dogajajo med mladimi v Sloveniji in zakaj je pomembno, da stremimo k modelu krožnega mesta po spiralnem načelu. Takšen pristop  sledi zakonom narave in omogoča, da mesto dojemamo kot živ organizem in ne zgolj sistem, ki ga je ustvaril človek. Predstavljamo koncept podaljšanih učilnic, kot temelj za inovativne pristope v izobraževanju in stroki. Opozarjamo na nevarnosti segrevanja in toplotne obremenitve mest ter izpostavljamo umetnost, kot orodje za soustvarjanje prihodnosti. Podrobneje predstavljamo znanstvenici s področja strojništva ter domoznanstva in zgodovine. Kot predsedujoči evropski univerzi ATHENA v letošnjem akademskem letu s partnerji aktivno sodelujemo pri gradnji skupnega evropskega visokošolskega prostora. Prostor smo tudi tokrat namenili študentom, ki s svojimi izvirnimi idejami in uspešno izvedenimi projekti osvajajo prestižne nagrade.
Keywords: interna univerzitetna revija; znanost; raziskovanje; mejniki; UŠC; domoznanstvo; skylabs; vesoljske tehnologije; politični premiki med mladimi; krožna mesta; eksperimentalna učilnice; sodobni materiali; strojništvo; umetnost; grafike; performans; segrevanje mest; ATHENA; evropska univerza; debelost pri študentih; skriptarnica; doktorji in doktorice znanosti; playscapes; farmbeast; kakovost; lestvice; raziskovalci