UMniverzum: številka 22 (UMniverzum, 2024)
V novi zbirki aktualnih tem iz znanstvenoraziskovalnega in pedagoškega področja lahko v pričujoči številki med drugim preberete zakaj je pomembna odnosna kompetentnost učiteljev in staršev pri soočanju z medvrstniškim nasiljem in izzivi, ki jih prinašajo odnosi v šoli, da je energija vetra najhitreje rastoči obnovljivi vir energije in da lahko algoritmi sistemov umetne inteligence povzročijo tudi škodo. Podrobneje predstavljamo ekološko kmetijstvo ter možnost pridobivanja energije iz odpadkov in odpadnih voda. Ob porastu težav v duševnem zdravju mladih predstavljamo mednarodni projekt SMILE, katerega cilj je z naprednimi tehnologijami zagotoviti hitrejše in zgodnejše prepoznavanje tveganja za nastanek duševnih motenj pri mladih. V osrednjem intervjuju predstavljamo enega največjih strokovnjakov na področju analizne kemije, rubriko gostujoče pero pa smo tokrat namenili predstavitvi Nobelovega nagrajenca, ki je od nedavnega tudi častni doktor Univerze v Mariboru.