Reprezentacije spola, seksualnosti, etničnosti in družbenega razreda v sodobnih popularnih slovenskih kriminalkah - Mlačnik, Primož (Slavia Centralis, 2025)
Članek predstavlja sistematično dekonstruktivno in tematsko analizo reprezentacij spola, seksualnosti, etničnosti in družbenega razreda v petintridesetih sodobnih popularnih romanih Sergeja Verča, Toneta Freliha, Avgusta Demšarja, Tadeja Goloba, Irene Svetek in Mojce Širok. Avtor izhajajoč iz obstoječih študij, ki se ukvarjajo s konservativnostjo žanra, in iz kulturološkega razlikovanja med konservativno poetiko detektivske proze in njeno (potencialno subverzivno) politiko reprezentacij oblikuje tridelno klasifikacijo režimov reprezentacij. Analiza kaže, da se obravnavane slovenske kriminalke kljub nekaterim kritičnim implikacijam umeščajo v konservativne in liberalne režime reprezentacij. Prevladujoče reprezentacije so onstran kritičnega režima reprezentacij, ker drugi reprezentacijski režimi mistificirajo razredne antagonizme, ki se redko znajdejo v središču  zločinskomotivnih razmerij med žrtvami, morilci in detektivi.
Keywords: popularne slovenske kriminalke; reprezentacije; spol; seksualnost; etničnost; družbeni razred