Balkan Landscapes and Female Desire in Three Novellas by Women Writers from the Late 19th and Early 20th Centuries - Mihurko, Katja (Slavia Centralis, 2024)
Članek obravnava reprezentacije ženske spolne želje v delih treh avtoric, ki se odvijajo na Balkanu. Izhaja iz teze, da je bil pojem Balkana v 19. stoletju šele v nastajanju, zato je nudil možnosti za projekcije različnih podob. Kot takšen je služil tudi kot ozadje za tri zgodbe, v katerih so avtorice (Mara Čop Lenger- Marlet, Milena Mrazović-Preindlsberger in Zofka Kveder) predstavile tri ženske like, ki prestopajo meje normativne ženskosti.
Keywords: Mara Čop Lenger-Marlet, Marie von Berks, Milena Mrazović-Preindlsberger, Zofka Kveder, ženska spolna želja, intimnost, Balkans, družbeni spol, vmesna identiteta