A Grammar of the Russian Kelderar Dialect of Romani - Elšík, Viktor (Slavia Centralis, 2024)
Prispevek predstavlja nedavno objavljeno slovnico ruskega kelderarskega narečja romščine (Oslon 2018), ki je doslej najbolj podroben opis katere koli romske jezikovne različice. V članku je najprej predstavljeno romsko narečje, nato pa so podane glavne značilnosti slovnice: viri za slovnico in podatki o njej, zgradba slovnice, razmerje med sinhronijo in diahronijo, opozorjeno pa je tudi na jezikovno stičnost. Članek predstavlja izbrane inovativne analize in pri tem opozarja tudi na dve, ki sta manj jasni. Oslonova slovnica bi lahko bila model za pripravo različnih romskih slovnic.
Keywords: romski jezik, rusko kelderarsko narečje, slovnični opis, slovničarstvo