Funkcija frazema u online novinama na temu globalne krize - Miletić, Nikolina (Slavia Centralis, 2024)
Frazemi se pojavljajo v vsakdanjem govoru in različnih vrstah besedil, kjer opravljajo raznolike funkcije, kot so pojasnjevanje, argumentacija, manipulacija, izražanje čustev, ocenjevanje, konstituiranje besedila ipd. (prim. Skog-Södersved 2007: 270–274). V prispevku je raziskana uporaba frazemov v hrvaških in nemških spletnih časopisih, ki obravnavajo globalno krizo, povzročeno zaradi pandemije, vojne in inflacije. Pri tem so preverjena naslednja raziskovalna vprašanja: Kateri frazemi se najpogosteje uporabljajo? Kakšen je namen uporabe teh frazemov? V katerih delih besedila se pojavljajo? Kdo najpogosteje uporablja frazeme? Kakšne so medjezikovne razlike pri rabi frazemov v hrvaškem in nemškem jeziku? Cilj raziskave je ugotoviti medjezikovne razlike in podobnosti pri uporabi frazemov v spletnih časopisih.
Keywords: frazemi, spletni časopisi, funkcija frazemov, analiza diskurza, hrvaški in nemški časopisni članki