Metoda reševanja književnih problemov in problemski šolski esej v gimnaziji - Žbogar, Alenka (Slavia Centralis, 2023)
V prispevku razvijemo izvirno metodo poučevanja književnosti, primerno za problemsko-ustvarjalni pouk slovenščine v gimnaziji, imenovano metoda reševanja književnih problemov. Nove oblike poučevanja terjajo drugačno preverjanje in ocenjevanje znanja, zato klasični šolski esej predelamo v problemskega. Določimo značilnosti zgradbe problemskega šolskega eseja, deleže končne ocene ter taksonomijo.
Keywords: metoda reševanja književnih problemov, gimnazija, književnost pri pouku slovenščine, problemski šolski esej