Funktion von Metaphern beim Framing der globalen Krise - Miletić, Nikolina (Slavia Centralis, 2023)
V medijskem diskurzu metafore pogosto uporabljajo novinarji, epidemiologi in politiki, in sicer kot sredstvo prepričevanja ter propagande (prim. Zovko-Bošnjak 2018: 346). Prispevek želi preučiti rabo metafor v hrvaških in nemških časopisih, ki obravnavajo svetovno krizo, ki so jo povzročile pandemija, vojna in inflacija. Obravnavana so naslednja raziskovalna vprašanja: Katere metafore se najpogosteje uporabljajo? Kakšna je funkcija metafor pri uokvirjanju svetovne krize? Kakšne so medjezikovne razlike v rabi metafor v hrvaščini in nemščini? Cilj raziskave je zajeti medjezikovne razlike v rabi metafor v medijskem diskurzu o pandemiji, vojni in inflaciji.
Keywords: metafore; uokvirjanje; hrvaški in nemški časopisi; analiza diskurza