Raziskovalni trendi v pragmatiki in analizi diskurza na področju slovanskega jezikoslovja - Perelmutter, Renee; E. Borowski, Krzysztof (Slavia Centralis, 2022)
Članek obravnava novejše trende in usmeritve v raziskavah slovanskih jezikov, povezanih s pragmatiko in analizo diskurza. Znotraj podpodročja pragmatike obravnava raziskave ohranjanja dostojanstva/(ne)vljudnosti, sovražnega govora, govornih dejanj in pragmatike čustev. V poglavju o analizi diskurza so predstavljeni pojmi, kot so diskurzni označevalci, dvojezičnost, deikse, evidentnost in stališče, humor, izmenjava govornih vlog in kritična diskurzivna analiza (KDA) oz. kritične diskurzivne študije (KDŠ). Izpostavljena so tudi področja, ki potrebujejo več slavističnih raziskav, in sicer ohranjanje dostojanstva in moč v institucionalnih kontekstih, pragmatika in učenje slovanskih jezikov kot drugih in tujih jezikov ter dvojezični oz. večjezični diskurz in pragmatika.
Keywords: pragmatika; diskurzne analize; diskurzni označevalci; (ne)vljudnost; kritične diskurzivne študije; slovansko jezikoslovje