Neprototipni diskurzni označevalec zdaj - Majhenič, Simona; Rojc, Matej; Mlakar, Izidor (Slavia Centralis, 2022)
Prispevek predstavlja kvalitativno študijo primera diskurznega označevalca zdaj, ki je bil doslej proučevan v prozodično nevpeti strukturi oz. kot prototipni diskurzni označevalec. Strukturna, tj. prozodična, analiza kaže, da se diskurzni označevalec zdaj pojavlja tudi v neprototipni obliki. Na podlagi semantične analize, ki jo podpremo s testom parafraziranja in prevajanja, ugotavljamo, da neprototipni zdaj uvaja manjše tematske premike kot njegova prototipna različica in se pojavlja predvsem v vlogi poudarjanja, medtem ko je za prototipni zdaj značilna predvsem vloga strukturiranja diskurza.
Keywords: diskurzni označevalci; (ne)prototipni označevalci; prozodija; Praat; prevodni test; govorjeni jezik