Vprašanje recepcije francoskih parnasovcev pri kijevskih neoklasicistih - Snizhynska, Maryna (Slavia Centralis, 2022)
Članek obravnava fenomen sprejemanja del francoskih parnasovcev s strani kijevskih neoklasicistov. Študija je bila izvedena s primerjalno analizo. Glavni predmet analize so besedila ukrajinskih avtorjev, ki vsebujejo sklice na dela njihovih francoskih predhodnikov iz 19. stoletja. Članek opredeljuje skupne značilnosti teh literarnih trendov, kot so posvečanje pozornosti obliki, starodavnim podobam in zapletom ter odmik od romantike. Ugotovljene so bile značilnosti neoklasicizma, ki se zaradi drugačne kulturne in politične situacije ter časovne razdalje bistveno razlikuje od parnasizma. Analizira se tudi vloga francoskega parnasizma pri oblikovanju in razvoju kijevskega neoklasicizma.
Keywords: Kyiv Neoclassicism; French Parnassism; Ukrainian literature of Modernism; reception; intertextuality