Остийский контекст «римской элегии» Александры Петровой - Fokina, Svetlana (Slavia Centralis, 2022)
Diskurzivni konteksti lirskega zapleta Aleksandre Petrove premagujejo družbeno-psihološke, zgodovinske in mitološke vidike rimske semiosfere, vključno z Ostio Antiko in Lido di Ostio. Ustvarjanje rimske elegije A. Petrove kot potencialno posebne podvrste elegičnega žanra, ki ohranja spomin na velike predhodnike, nam omogoča, da ponovno razmislimo o semiozi, ki temelji na vlogah, ki ustrezajo starodavnemu rimskemu prototipu. A. Petrova za svoj lirski zaplet izbere nekoliko nekonvencionalen rimski lokus – Ostio. V sodobni rimski elegiji se obeta tudi avtoričina preobrazba mitoloških modelov, povezanih z ljubezenskimi temami in ločitvijo.
Keywords: Aleksandra Petrova; emigrantska pesnica; nostalgične kode; kronotop Ostie; rimska elegija; anima