Проблема гендерной идентичности в новелле «Легкое дыхание» И. Бунина - Smirnov, Ivan (Slavia Centralis, 2022)
Avtor članka dvomi o normativni spolnosti likov romana Ivana A. Bunina Lahkotno dihanje in njihovo nedoločeno psiho-spolno identiteto prikazuje skozi prizmo naukov Vasilija V. Rozanova o mesečnih ljudeh. Psihofiziološke značilnosti in negativne izkušnje vedenja na ravni spolne vloge namreč povzročajo zmedo binarnih nasprotij in močan duhovni kolaps posameznikov, kar v enem primeru vodi v smrt mladega dekleta, v drugem pa do duševnega trpljenja odrasle ženske. Spolna privlačnost, v lezbični dvojici poosebljena v ljubezni in strasti, vodi v osebnostno krizo, ki vključuje protislovja na psihološki, socialni in moralni ravni.
Keywords: mesečni ljudje; nebinarni spol; homoseksualnost; spolna psiha; lunina anomalija