Metaphorische Kollokationen – zum Problem ihrer theoretischen Festlegung und empirischen Erforschung - Keglević Blažević, Ana (Slavia Centralis, 2022)
Prispevek podaja teoretični pregled podkategorije metaforičnih kolokacij in različnih pristopov njihovega empiričnega raziskovanja. Kolokacije so bile doslej preučevane z različnih zornih kotov, kljub temu pa še vedno ni enotne teoretske opredelitve tega leksikalnega pojava. Ne glede na različnost njegovega razumevanja opazimo, da nekatere kolokacije kažejo spremembo pomena posameznih sestavin, kar sicer ni osnovna lastnost kolokacij. Gre za podkategorijo metaforičnih kolokacij. Kolokator kot sestavina metaforične kolokacije izkazuje več kot en pomen, je večpomenski. Metaforične kolokacije so sicer upoštevane v različnih znanih tipologijah in klasifikacijah, vendar so bile doslej le obrobno obravnavane in so zato še neustrezno raziskane.
Keywords: kolokacije; metaforične kolokacije; konceptualna metafora; kolokator; nemščina; hrvaščina