С кем мы сравниваем уродливых людей? Эталоны уродства в русском языке - Аkosheva, Мarzhan; Rakhimzhanov, Кanat; Temirgazina, Zifa (Slavia Centralis, 2022)
Članek na podlagi gradiva nacionalnega korpusa ruskega jezika raziskuje kriterije človeške grdote v ruščini, izražene v primerah in metaforah. Kriteriji so vključeni v figurativno komponento pojma grdota. Njegovo bistvo je opredeljeno kot odstopanje od norme in stereotipnega videza osebe. Tematsko so kriteriji grdote združeni v skupine zoonimov, slovanskih in antičnih mitonimov ter imen literarnih likov. Kognitivna osnova za izbiro koncepta grdote je lahko arhetip 'naš – tujec', na primer v skupini zoonimov (opica, kamela) ali v poimenovanjih tujcev, nekrščanskih bogov (Buda, burjatski bog). Najpogostejši koncept grdote je precedenčno ime literarnega junaka – Quasimodo. Menimo, da je to posledica dejstva, da so v njegovi podobi utelešene prototipične značilnosti grdote: grba, šepanje, bradavica na obrazu. Kriteriji grdote so spolno zaznamovani, zaznamujejo bodisi moško bodisi žensko grdoto; nekateri kriteriji pa niso opredeljeni glede na spol in označujejo tako moško kot žensko grdoto, odvisno od konteksta.
Keywords: koncept; grdota; kriteriji; primerjalna besedna figura; zoonimi; mitonimi