Terminotvorne značilnosti samostalniške besedne zveze s terminom celica v naravoslovju - Jakoša, Suzana; Glavač, Damjan; Stramljič Breznik, Irena (Slavia Centralis, 2022)
V prispevku je predstavljen termin celica, ki si ga po širitvi prvotnega pomena besede celica delijo sorodna in nesorodna strokovna področja. Delež pojmov, s katerimi je povezan v pojmovnih sistemih, in terminov v poimenovalnih sistemih, katerih izhodišče je, je največji v naravoslovnih vedah. Jezikoslovna analiza je pokazala veliko terminotvorno produktivnost termina celica, saj so v obsežnem poimenovalnem sistemu tudi večbesedni termini, ki tvorijo različno strukturirane samostalniške besedne zveze. Večbesedni termini se odmikajo od terminološkega načela gospodarnosti, vendar obenem izkazujejo natančnost in jasnost poimenovanja pojmov v zapletenih pojmovnih sistemih strokovnih področij.
Keywords: pojmovni sistem; poimenovalni sistem; terminologizacija; pomenotvorje; samostalniška besedna zveza; termin celica