Языки в системе образования Республики Крым: анализ медиадискурса - Sosnin, Alexey; Balakina, Julia; Belova, Polina (Slavia Centralis, 2021)
Cilj raziskave je primerjati izobraževalno jezikovno politiko, ki se uradno izvaja v Republiki Krim, z de facto jezikovno politiko, kot se odraža v medijskem diskurzu in na družbenih omrežjih v obdobju 2014–2020. Raziskava metodološko temelji na teoriji konstruiranja družbenih vprašanj (Spector, Kitsuse 1977), ki izhaja iz načel družbenega konstruktivizma (Berger, Luckmann 1966). Študija kot osnovni delovni postopek uporablja kvalitativno analizo vsebine. Avtorji sklepajo, da uradni podatki o vernakularnem izobraževanju na Krimu delno sovpadajo z informacijami, objavljenimi v medijih in obravnavanimi na družbenih omrežjih. To se še posebej nanaša na vse manjše število tistih, ki se izobražujejo v ukrajinskem jeziku. Gledano na splošno ima izobraževalna jezikovna politika v regiji podporo večine Krimljanov (govorcev ruskega jezika).
Keywords: jezikovna politika; Krim; jezik poučevanja; medijski diskurz; diskriminacija