Мистическая философия Востока и Запада и ее всеединство, отраженное в фильмах Андрея Тарковского - Eun Park, Young (Slavia Centralis, 2021)
Članek na različnih ravneh preučuje dela Tarkovskega in skuša razumeti tista njegova dela, ki temeljijo na vzhodni in zahodni religiji ter filozofiji. Analiziran je vpliv teh del na režiserjev pogled na svet. Slednjega namreč zaznamujejo tako orientalske kot tudi zahodne religije in ideje v povezavi z različnimi mističnimi in duhovnimi filozofi, med njimi Rudolfa Steinerja in Georgija Gurdzhieva. Tarkovski je preučeval knjige Gurdzhieva in Uspenskega, ki sta z uvajanjem orientalske filozofije in sistema performansa v zahodno filozofijo izvedla revolucijo v zavesti sveta. Zelo ga je zanimala tudi Steinerjeva filozofija oz. t. i. duhovna znanost. Laozijeve »vrline« ali elementi budistične filozofije v njegovih filmih dokazujejo, da si je prizadeval za integracijo vzhodne filozofije v zahodno.
Keywords: Andrej Tarkovski; vzhodna filozofija; zahodna mistična filozofija; religija; teozofija; celovitost