Konverzija v slovnici in slovarju: Izhodišča za prepoznavanje konverzije v leksikografski praksi - Legan Ravnikar, Andreja (Slavia Centralis, 2021)
V prispevku analiziram konverzijo kot enega od načinov nastajanja novega leksema brez spremembe morfemskega sestava, pri katerem se pomen spremeni sorazmerno s spremenjeno skladenjsko vlogo in slovničnimi lastnostmi izhodiščnega leksema. V 16. stoletju je bila konverzija pomemben postopek za širitev knjižne leksike, zato je bilo za njeno uslovarjenje nujno oblikovati merila za prepoznavanje in dokazovanje konverznosti. Analiza konverznega leksema zajema prepoznavanje novih slovničnih (oblikoslovnih) kategorij, skladenjskih vlog in pomenskih sprememb v odnosu do izhodiščnega leksema ter odkrivanje novih medleksemskih razmerij.
Keywords: konverzija; razlagalni slovarji; Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja (SSKJ 16); leksikalizacija