Iz življenja in dela Martine Orožen: Ob visokem življenjskem jubileju – 90. rojstni dan, 12. oktobra 2021 - Jesenšek, Marko (Slavia Centralis, 2021)
V prispevku je predstavljena življenjska pot Martine Orožen, rojene 12. oktobra 1931 v Turju, zaslužne profesorice za zgodovinsko slovnico in dialektologijo slovenskega jezika na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani – otroštvo v Turju, družinska tragedija med drugo svetovno vojno, šolanje na gimnaziji v Celju, študij slavistike v Ljubljani, zaposlitev na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in študijska izpopolnjevanja ter gostujoča predavanja v Varšavi, Krakovu, na Dunaju, v Gradcu in Celovcu.
Keywords: Martina Orožen; Turje; življenje in delo; slovenski jezik; zgodovinska slovnica