The state and prospects of Ukrainian literary onomastics development in the Slavic context - Kolesnyk, Nataliіa; Petrenko, Oksana (Slavia Centralis, 2021)
Literarna onomastika je ena najbolj priljubljenih smeri v slovanski onomastiki. Kljub njeni priljubljenosti v ukrajinski onomastiki pa še vedno obstajajo nekatera terminološka nasprotja, celo glede samega termina. V članku trdiva, da so terminološke nedoslednosti povezane ne le s kompleksnostjo predmeta preučevanja, ampak tudi z različnimi nameni in nalogami, ki si jih zastavljajo raziskovalci, ter z veliko različnimi stališči, ki veljajo za predmet literarne onomastike. Glede na raznolikost literarnih besedil ter funkcij, ki jih imajo v literarnih besedilih lastna imena, meniva, da je perspektiva razvoja literarne onomastike razumevanje te onomastične smeri kot večplastne in kompleksne discipline.
Keywords: onomastika; slovanska onomastika; literarna onomastika; Ukrajina