The influence of Franz Kafka's literature on aspects of critical cultural theory - Mlačnik, Primož (Slavia Centralis, 2021)
V članku je pregledno obravnavana kritična interpretacija književnosti Franza Kafke. Intelektualci, ki pripadajo širokemu polju kulturnih študij, ustvarjajo kulturne, politično-filozofske in jezikovne teorije pod (ne)posrednim vplivom Kafkove književnosti, s tem pa utrjujejo ugled njegove književnosti. V preseku modernistične književnosti in postmoderne kulturne teorije so analizirane podobnosti in skupni problemi, ki se nanašajo na kritičen odnos do modernosti in idej napredka, na vprašanja kulturnih manjšin in identitet ter na vprašanja jezika. Članek poskuša izpostaviti recipročno vez med modernistično književnostjo in postmoderno kulturno teorijo.
Keywords: Franz Kafka; kritične interpretacije; kulturne študije; modernistična književnost; podobnosti in skupni problemi