Hrvatski i bosanski jezik u RBiH (1992–1995) u svjetlu teorije jezičkog imperijalizma: jezička politika i školstvo - Hodžić, Jasmin (Slavia Centralis, 2021)
V prispevku sta obravnavana hrvaški in bosanski jezik v Republiki Bosni in Hercegovini (RBiH) v obdobju od 1992 do 1995, in sicer z vidika jezikovnih pravic in jezikovne diskriminacije. Razprava se osredinja na teoriji lingvistične pravičnosti in lingvističnega imperializma v neposredni povezavi z vprašanjem maternega jezika v izobraževanju in pedagoški praksi. Ob vsebini pravnih dokumentov v prvi polovici devetdesetih let, ki se navezujejo na rabo jezika v šolstvu in širši družbi, je podana analiza družbene ureditve jezikovnih vprašanj ter različnih družbenih praks. Gre za analizo aktualnega zapostavljajočega, raznarodovalnega in ločevalnega modela izobraževanja v nasprotju z zaželenim povezovalnim, nerazlikovalnim in neločevalnim izobraževalnim sistemom.
Keywords: hrvaški jezik; bosanski jezik; šolstvo; pravo; pravičnost; imperializem