Emojiji u njemačkim i hrvatskim Facebook komentarima za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine - Perić, Marija; Pavić Pintarić, Anita (Slavia Centralis, 2021)
V spletnem sporazumevanju se za nadomeščanje nebesednega sporazumevanja uporabljajo grafična in stilistična sredstva. V razpravi raziskujeva emotikone z vidika obraznih izrazov (prim. Wahyuni in Budi 2018: 194), ki se po svoji funkciji nanašajo na določeno sporazumevalno naravnanost, tj. na čustveno podkrepitev izražanja oz. pomoč pri rekonstrukciji sporazumevalnih okoliščin. Osredinjava se zlasti na možnosti podkrepitve čustvenega izražanja. Gradivo sestavljajo emotikoni, ki so se pojavljali v komentarjih na Facebooku med svetovnim nogometnim prvenstvom leta 2018, in sicer v nemškem časopisu Bild ter hrvaškem časopisu 24 sata. S pomočjo evalvacijske teorije so primerjani emotikoni in njihova raba v hrvaščini ter nemščini.
Keywords: emotikoni; nebesedno sporazumevanje; nogometni komentarji; nemščina; hrvaščina