Лексемы ориентального происхождения во фразеологизмах, называющих человека, в языке славян-мусульман Боснии - Vladimirovna Kuznetsova, Irina; Sergeevich, Khmelevskiy Mikhail (Slavia Centralis, 2021)
V članku so predstavljene in analizirane frazeološke enote v jeziku bosanskih muslimanov s sestavinami orientalskega izvora, ki označujejo človeka. Upoštevane so starinske in sodobne jezikovne enote. Z jezikovnega in kulturnega vidika so raziskani in komentirani izrazi, ki označujejo osebe in določajo njihov intelekt, naziv, položaj, poklic itd. ter se danes aktivno uporabljajo v govorjenem sodobnem jeziku v muslimanski Bosni in na slovanskem Balkanu. Rezultat petstoletne prevlade Otomanskega cesarstva na Balkanskem polotoku je na jezikovni ravni prevzeta leksika iz staroosmanskega (staroturškega) jezika, ki je postal izvorni jezik posrednik, prek katerega so južnoslovanska ljudstva prevzemala arabizme in persizme, skupaj z njimi pa se v jeziku odraža tudi del vzhodne kulture, njena miselnost in vsakdanje življenje.
Keywords: frazeologija; južnoslovanski jeziki; turški jezik; Bosna in Hercegovina; orientalski prevzeti leksemi; knjižni jezik; narečja; antroponimija