Potrebe, izzivi in dobre prakse pri jezikovnem poučevanju priseljencev - Pulko, Simona; Zemljak Jontes, Melita (Slavia Centralis, 2020)
Zaradi vse večje mobilnosti in migracij iz držav članic in nečlanic Evropske unije (EU) postajajo družbe in izobraževalni sistemi EU vse bolj večkulturni in večjezični. Izobraževalne ustanove se srečujejo z dvema izzivoma: otrokom priseljencem čim prej omogočiti, da kar najhitreje usvojijo jezik izobraževanja, in jim hkrati pomagati ohraniti materni jezik. To je bil povod za začetek mednarodnega projekta Erasmus + DEAL Razvoj pismenosti in učenje jezika za mlajše učence v jezikovno manj ugodnih okoliščinah (2018–2020) s sodelujočimi institucijami iz Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije. V prispevku bodo predstavljeni primeri dobre prakse, prenosljive v različne jezike.
Keywords: metode poučevanja; didaktični pristopi; slovenščina kot drugi in tuji jezik; projekt Erasmus DEAL