Zmote o usvajanju funkcionalne pismenosti v e-okolju in nove naloge didaktike slovenščine - Kordigel Aberšek, Metka (Slavia Centralis, 2020)
Razmišljanja o kurikulih za materinščino v šoli za 21. stoletje v zadnjem desetletju pogosto izhajajo iz nekaterih zmot o generaciji Z. Digitalni domorodci, kot jih imenujejo, naj ne bi več potrebovali zmožnosti linearnega branja, tipkovnica naj bi popolnoma nadomestila pisalo in, kar je najbolj nevarno, otroci naj bi dandanes razvili zmožnost funkcionalne pismenosti v e-okolju samodejno, zato jih tega v šoli ni treba učiti. Relevantna teoretična spoznanja in empirične raziskave pa kažejo, da so vsa tri prepričanja zmotna in da ne bi smela vplivati na oblikovanje novih kurikulov za materinščino.
Keywords: generacija Z; digitalni domorodci; didaktika materinščine; branje; pisanje; funkcionalna pismenost v e-okolju