Mladinska dela štirih literarnih ustvarjalcev, članov mariborske peterice - Haramija, Dragica (Slavia Centralis, 2020)
V članku so predstavljena literarna dela štirih avtorjev mariborske peterice, Franceta Forstneriča, Marijana Krambergerja, Andreja Brvarja in Toneta Partljiča, ki sodijo v mladinsko književnost. Eden temeljnih elementov mladinskega ustvarjanja vseh štirih avtorjev je avtobiografskost, ki je v obravnavanih delih usmerjena na motive iz otroštva, glavni lik je otrok/pisatelj/pripovedovalec v času svojega otroštva, izjema so Partljičeva dela, ki sodijo med biografije in avanturistično prozo. Trije avtorji so bili za svoja mladinska dela tudi nagrajeni.
Keywords: mladinska književnost; mariborska peterica; France Forstnerič; Marijan Kramberger; Andrej Brvar; Tone Partljič