Ana Wambrechtsamer – pisateljica in povezovalka dveh jezikov in kultur - Čeh Steger, Jožica (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek se ukvarja z dvojezično slovensko-avstrijsko pisateljico Ano Wambrechtsamer (1897‒1933) in jo umesti v medkulturni model slovenske literarne zgodovine. Ana Wambrechtsamer je odraščala v dvojezičnem južnoštajerskem okolju. Pisala je pesmi in romantično obarvano domačijsko ter zgodovinsko pripovedništvo v nemščini. Po izselitvi v Avstrijo se je poglabljala v zgodovino Celjskih grofov in vse bolj iskala slovenske korenine. Začela se je intenzivno učiti slovenščine, da bi lahko v tem jeziku tudi literarno ustvarjala. Prebirala je slovenske klasike, začela prevajati svoja dela v slovenščino in slovensko književnost v nemščino.
Keywords: medkulturna književnost; slovensko-nemška književnost na Štajerskem; Ana Wambrechtsamer; domačijska književnost; zgodovinska povest; Guzej