Рецепция статуса украинского языка в российском языкознании: миф и реальность - Anatoljevna Kosmeda, Tatjana (Slavia Centralis, 2020)
SPREJEM STATUSA UKRAJINSKEGA JEZIKA V RUSKI LINGVISTIKI: MIT IN REALNOSTRaziskave nekaterih sodobnih ruskih jezikoslovcev (npr. A. Kachmantova, N. Nikolina) spodbujajo idejo o neobstoju ukrajinščine kot enega od jezikov, ki spada v skupino vzhodnoslovanskih jezikov. Ti raziskovalci menijo, da je skupina vzhodnoslovanskih jezikov sestavljena le iz ruskega jezika in njegovih štirih različic: velikoruske (glavna narečja: severnorusko, južnorusko in zahodnorusko), beloruske (glavna narečja: severovzhodno, jugozahodno, polesko), rdečeruske (glavna narečja: galicijsko, karpatsko, bukovinsko) in t. i. maloruske variante s svojimi tremi glavnimi narečji: srednjedneprsko, slobožansko in stepsko. Ta ideja predpostavlja, da ukrajinski jezik, podoben beloruskemu, nima statusa neodvisnega jezika, kar pa ne drži.
Keywords: slovanski jeziki v vzhodnoslovanski skupini; narečje; varianta; status ukrajinskega jezika