Зависните имперфектни да-конструкции и нивните англиски корелати - Gj. Atanasovska, Katarina; Cvеtkoski, Vladimir (Slavia Centralis, 2020)
ODVISNE NEDOVRŠNE DA-KONSTRUKCIJE IN NJIHOVI ANGLEŠKI USTREZNIKIV prispevku so predstavljene odvisne nedovršne da-konstrukcije v makedonščini, in sicer na podlagi raziskovanja njihovega pomena, rabe ter angleških ustreznikov. Podrobneje so predstavljene možnosti njihove rabe, semantično-funkcijske značilnosti in ustrezniki v angleščini. Izpostavljene so podobnosti in razlike v obeh jezikih na ravni pomena in rabe analognih oblik. Izhodiščna hipoteza prispevka je, da se lahko take da-konstrukcije razen v protazi irealnega pogoja pojavljajo tudi v drugih kontekstih z drugimi pomeni.
Keywords: odvisne nedovršne da-konstrukcije; makedonščina; angleščina; subjunktiv; primerjalna analiza