"What is the best language for Eastern Europe?" Lingua receptiva as a new approach in Slavic intercommunication research - Steciąg, Magdalena (Slavia Centralis, 2020)
Kateri jezik je najboljši za Vzhodno Evropo? Lingua receptiva kot nov pristop v slovanskih raziskavah medsebojnih komunikacijNamen prispevka je obravnavati pojem lingua receptiva kot nov pristop v slovanskih študijah medsebojnega komuniciranja, ki omogoča analizo medjezikovnih stikov z drugačne perspektive in ki presega tradicionalne strukturalistične ali glotodidaktične pristope. Večina raziskav o lingua receptivi je bila doslej izvedena v povezavi s skandinavskimi in z romanskimi jeziki. Obstajajo pa tudi primeri prvih raziskav, vezanih na slovanske jezike – prispevek predstavlja pregled njihovih temeljnih rezultatov, ob tem pa tudi konceptov, ki so se v njih razvili.
Keywords: lingua receptiva; vključujoča večjezičnost; slovanski jeziki; vzhodna Evropa