Projekt Etymologického slovníku české a slovenské vinohradnické a vinařské terminologie - Villnow Komárková, Jana (Slavia Centralis, 2020)
Projekt Etimološki slovar češke in slovaške vinogradniške ter vinarske terminologijeV prispevku je predstavljen raziskovalni projekt Jezik tradicionalnega vinogradništva in vinarstva v srednjeevropskem prostoru: etimologija in arealno jezikoslovje ter njegov temeljni rezultat, tj. elektronski Etimološki slovar češke in slovaške vinogradniške ter vinarske terminologije. Gre za slovar manjšega obsega, v katerem je predstavljena etimologija in zgodovinski razvoj zbranih čeških (in primerjalno tudi slovaških) vinogradniških ter vinarskih terminov. Analiza čeških in slovaških besed je vključena v širši geografski okvir t. i. srednjeevropskega vinarskega prostora, zato so zajeti tudi ustrezni terminološki sistemi v nemščini (ali avstrijski nemščini), madžarščini, slovenščini, hrvaščini in poljščini.
Keywords: etimologija; češka in slovaška vinogradniška terminologija; češka in slovaška vinarska terminologija; srednjeevropski vinarski prostor; elektronski slovar