Pri mojih durih čaka smrt. Osupljiva privlačnost niča. Dekadentne tendence v poeziji Vide Jeraj - Jensterle Doležal, Alenka (Slavia Centralis, 2020)
V razpravi se tematizirajo dekadentne tendence v poeziji in življenju prve slovenske pesnice intime Vide Jeraj (Franice Vovk, 1875–1932). Lirična pesnica je bila vitalni element slovenske moderne tako na Bledu (Zasipu) kot na Dunaju. Začela je pisati v kontekstu sprememb v srednjeevropskih kulturah, ki so se zaključile na koncu prve svetovne vojne z razpadom skupne države. Pripadala je generaciji kozmopolitskih avtoric, ki se je uveljavila v obdobju fin-de-siècla v slovenski kulturi, v tem času na periferiji avstro-ogrskega imperija. V njenem literarnemopusu nas zanimajo pesmi o smrti.
Keywords: poezija Vide Jeraj; dekadenca v slovenski književnosti; slovenska moderna; slovenske avtorice; smrt v poeziji