»Luthera vöposlühnenje« – nova najdba iz evangeličanskega župnišča v Murski Soboti - Rágyanszki, György (Slavia Centralis, 2020)
Prekmurske evangeličanske občine so po prvi svetovni vojni ustanovile seniorat Evangeličanske cerkve v Prekmurju. Vodstvo seniorata je v svojih cerkvenih publikacijah zagovarjalo rabo prekmurskega slovenskega jezika. Prekmurščino so razumeli kot samostojen slovanski jezik, ki ima od Küzmičevega prevoda Nove zaveze (1771) literarno tradicijo. V prispevku predstavljam prekmursko cerkveno književnost, ki govori o Martinu Lutru. Osredotočam se na rokopis o disputu med Martinom Lutrom in Johannom Eckom v Wormsu. Besedilo je nastalo po drami Otta Devrienta (1838–1894), različico v madžarščini je napisal puconski duhovnik Gyula Porkoláb (1875–1913).
Keywords: Evangeličanski koledar; Martin Luter; Gyula Porkoláb; seniorat Evangeličanske cerkve v Prekmurju; zgodovina slovenskega jezika