Reformacija v zgodovinskem romanu Ilke Vašte Gričarji - Borovnik, Silvija (Slavia Centralis, 2020)
Članek se ukvarja s temo reformacije v zgodovinskem romanu Ilke Vašte Gričarji (1956). Pisateljica je bila ena najplodovitejših slovenskih romanopisk. V času socialnega realizma, pa tudi pozneje, je bila sredi prevladujočih modernističnih smeri v slovenski prozi podcenjevana; v članku so predstavljeni razlogi, zakaj je do tega prihajalo. Zanimiv odgovor daje tudi njen zgodovinski roman Gričarji, ki tematizira obdobje slovenske reformacije in protireformacije na Dolenjskem in tudi v širšem slovenskem prostoru.
Keywords: Ilka Vašte; tema reformacije; zgodovinski roman; Primož Trubar