Knjižni jezik zožiti na jezikovni standard?! - Žele, Andreja (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek je utemeljitev, zakaj termin standardni jezik ne more in ne sme nadomestiti slovenskega knjižnega jezika. Opozarja na nepoznavanje in posledično na nerazumevanje celovitosti pojava knjižnega jezika, zlasti na nerazumevanje njegovega obsežnega razvojnega delovanja in njegove družbenosti v najširšem smislu (družbeno-zgodovinskem, moralnem in etičnem). Zaenkrat pa niti knjižni jezik niti standardni jezik v slovenskem prostoru nista dovolj jasno in natančno opredeljena; manjkajo aktualne kratke jezikoslovne opredelitve, ki bi ponudile jasna in dovolj natančna izhodišča za vse nadaljnje opise in korektno rabo obeh pojmov.
Keywords: slovenski knjižni jezik; standardizacija jezika; jezikovna norma; kultivirani in kulturni jezik