Prekmurske protestantske pesmarice od Mihaela Severa do Janoša Kardoša - Jesenšek, Marko (Slavia Centralis, 2020)
V članku so prikazane prekmurske tiskane protestantske pesmarice od Mihaela Severa do Janoša Kardoša. Prekmurski protestanti so v tiskanih pesmaricah nadaljevali tradicijo prekmurskega rokopisnega obdobja, predvsem Martjanske pesmarice I, najstarejše ohranjene prekmurske rokopisne pesmarice. Stare prekmurske pesmi, ki so ohranjene v številnih rokopisnih pesmaricah ‒ Škafar (1978) jih v Bibliografiji prekmurskih tiskov navaja 61 ‒, so prekmurski protestanti vključevali v tiskane pesmarice, jih jezikovno popravljali in širili med Slovenci v Prekmurju ter tako vplivali na nastanek in razvoj prekmurskega knjižnega jezika.
Keywords: prekmurski jezik; protestantizem; pesmarice; Franc Temlin; Števan Küzmič; Mihal Bakoš; Števan Sijarto; Mihal Barla; Janoš Kardoš