Poskus širjenja protestantizma med gradiščanskimi Hrvati: pesmarici iz leta 1609 in 1611 - Neweklowsky, Gerhard (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek obravnava okoliščine nastajanja prvih dveh protestantskih pesmaric v hrvaškem jeziku na današnjem avstrijskem Gradiščanskem, Duševne pesne 1609 in 1611, ki vsebujeta prevode nemških, latinskih, madžarskih in morda slovenskih protestantskih cerkvenih pesmi. Njun avtor Grgur Mekinić je bil z namenom širjenja nove vere povabljen kot protestantski pastor v Sveti Križ (Deutschkreuz/Keresztur), vendar njegova prizadevanja niso žela uspehov, ker so Hrvatje večinoma vztrajali pri katoličanstvu. Jezik pesmi je hrvaško čakavsko narečje, in sicer ikavsko-ekavski dialekt, ki se še danes govori na Gradiščanskem, obstajajo pa tudi drugi jezikovni vplivi. Pesmarici nista začetek gradiščanskohrvaške književnosti, ker sta bili prepovedani in sta nato popolnoma utonili v pozabo.
Keywords: protestantizem na Gradiščanskem; protestantski pesmarici; stiki s slovenskim protestantizmom; gradiščanskohrvaški jezik; čakavski dialekt; južnoslovanska dialektologija