Neslovnični kvalifikatorji in kvalifikatorska pojasnila v zgodovinskem slovaropisju - Legan Ravnikar, Andreja (Slavia Centralis, 2020)
Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja (SSKJ16) je razlagalni zgodovinski slovar s prvinami prevodnega in enciklopedijskega slovarja. Pomensko razlago leksemov v slovarju dopolnjujejo neslovnični kvalifikatorji (označevalniki, oznake) in neslovnična kvalifikatorska pojasnila. Kot v sodobnih normativno-razlagalnih slovarjih so med kvalifikatorji v zgodovinskih slovarjih običajni pomenski, ekspresivni, socialnozvrstni, terminološki in pogostnostni kvalifikatorji. Posebnost je gotovostni kvalifikator (negotovo), ki v redkih primerih opozarja na nezanesljivost opredelitve pomena leksema. Kvalifikatorska pojasnila v SSKJ16 so precej pogosta in jih tipološko razvrščamo v več skupin.
Keywords: zgodovinsko slovaropisje; Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja; neslovnični kvalifikatorji; neslovnična kvalifikatorska pojasnila