Die Klagenfurter "Landschaftsschule" als geistig-kulturelles Zentrum des Kärntner Protestantismus - Drobesch, Werner (Slavia Centralis, 2020)
Pokrajinska šola v Celovcu kot duhovno in kulturno središče protestantizma na Koroškem Protestantizem ni bil prisoten le na konfesionalnem in političnem, temveč tudi na kulturnem in duhovnem področju. V izobraževalnem sistemu je imela pomembno vlogo tako imenovana pokrajinska šola kot poluniverzitetna izobraževalna ustanova. V Celovcu je bila s podporo države ustanovljena med letoma 1544 in 1551. Leta 1579 so bili njeni šolski predpisi prilagojeni predpisom iz pokrajinskih šol v Gradcu in Ljubljani, kar je privedlo do standardizacije notranjegaavstrijskega izobraževalnega prostora.
Keywords: protestantizem; izobraževalni sistem; kurikulum; Celovec