Trst, Bonomo in reformacija - Grdina, Igor (Slavia Centralis, 2020)
Peter Bonomo (1458–1546) je ena osrednjih osebnosti tržaške zgodovine. V času njegovega škofovanja je poprej močna probeneška »stranka« v mestu postala nepomembna, prevladala pa je procesarska usmeritev. Humanist Bonomo, ki jo je zagovarjal, je Trst videl kot samostojno enoto v okviru univerzalne monarhije Habsburžanov. Njegovo povezovanje mesta s širšim zaledjem je bilo vedno povezano z zagovarjanjem avtonomnega statusa. Kranjski začasno podrejeni Trst je okoli leta 1550 dosegel zaželeni status.
Keywords: Peter Bonomo; Trst; humanizem; habsburški dvor; reformacija