Reformacja na Śląsku Cieszyńskim w kontekście miejscowej sytuacji językowej - Raclavská, Jana; Bogoczová, Irena; Muryc, Jiří (Slavia Centralis, 2020)
Reformacija v Tešinski Šleziji v kontekstu lokalne jezikovne situacijeČlanek Reformacija v Tešinski Šleziji v kontekstu lokalne jezikovne situacije predstavlja pokrajino s površino 2282 km2, ki je leta 1290 postala samostojna šlezijska kneževina na stiku najmanj dveh (slovanskih) etnij, kultur in jezikov. Prvotno (do konca prve svetovne vojne, natančneje do julija 1920) je predstavljala celoto s kulturnim, z administrativnim in društvenim centrom – mestom Cieszyn/Teschen (po tem sta bila tako mesto Cieszyn kot tudi celotno preostalo področje razdeljena na dva dela – češki in poljski). To prvotno slovansko ozemlje je bilo od 13. stoletja dalje, enako kot drugi deli Šlezije, predmet nemške kolonizacije, omeniti velja tudi dokaj močno židovsko komponento populacije. V članku so omenjeni zgodovinski trenutki, ki so povezani s specifičnim razvojem protestantske cerkve v Tešinski Šleziji in tudi s splošnim političnim ter družbenim razvojem te pokrajine.
Keywords: Tešinska Šlezija; evangeličanska cerkev; poljski jezik; Jan Muthmann; Samuel Zasadius