Slovenščina kot učni jezik in jezik sporazumevanja v slovenskem šolstvu - Jesenšek, Marko (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek predstavlja vpliv nemškutarstva, ilirizma, jugoslovenarstva in anglizatorstva na slovenski učni jezik. Predstavljen je Cankarjev pogled na rabo tujega jezika v izobraževanju in razmere v slovenskem visokem šolstvu po letu 2016, ko je bila zavrnjena sprememba jezikovnega člena Zakona o visokem šolstvu, da bi angleščina postala nadomestni učni jezik na slovenskih univerzah. Cankar posredno sporoča slovenski uni-eliti, da je potrebno predavati v maternem jeziku in da ima slovenščina prihodnost. V imenu t. i. internacionalizacije so predstavljena nova prizadevanja za anglizacijo slovenskega visokega šolstva.
Keywords: slovenski učni jezik; univerza; šolstvo; sporazumevanje; nemškutarstvo; ilirizem; jugoslovenarstvo; anglizacija