Zavest dijakov o jezikovni zvrstnosti in vlogah knjižnega jezika - Vogel, Jerca (Slavia Centralis, 2020)
Obravnava identitetne vloge jezika v šoli in v njenem okviru različnih jezikovnih zvrsti je pri pouku slovenščine v zadnjih dvajsetih letih doživela le malo sprememb. Na podlagi jezikoslovnih ugotovitev o neskladju med uveljavljeno teorijo zvrstnosti in jezikovno prakso smo v anketi dijakom zastavili vprašanja, kako razumejo pojem knjižni jezik, kakšne so njihove izkušnje z njegovo rabo in v katerih govornih položajih je raba knjižnega jezika po njihovem mnenju nujna.
Keywords: zvrstnost jezika; knjižni jezik; vloge jezika; pouk slovenščine