Pater Oton Škola in njegov rokopisni slovar Pronouncing Dictionary – English and German (1839) - Štavbar, Simona (Slavia Centralis, 2020)
V prispevku je obravnavan rokopisni slovar Pronouncing Dictionary – English and German slovenskega frančiškana, misijonarja, leksikografa in slikarja p. Otona Škole. Slovar iz leta 1839 je po mojem védenju edini ohranjeni primer izgovarjalnega slovarja, ki ga je pripravil slovenski misijonar, najverjetneje za lastno rabo, tj. da se nauči tujega jezika (angleščine) za potrebe misijonarjenja. Njegov obstoj v slovenski strokovni literaturi ni natančneje obravnavan. V prispevku je na kratko predstavljeno življenje in delo frančiškana in misijonarja p. Otona Škole. Sledi metaleksikografski opis rokopisnega slovarja, nato pa so opisane nekatere njegove mikrostrukturne značilnosti.
Keywords: rokopisni slovar; izgovarjalni slovar; misijonarsko slovaropisje; metaleksikografski opis