Nastanak frazema putem semantičkih figura - Stevović, Irena (Slavia Centralis, 2020)
Nastanek frazemov na podlagi semantičnih figurV prispevku so s semantičnega vidika predstavljeni frazemi črnogorskega jezika; raziskani so procesi njihovega nastanka, in sicer procesi semantične narave. Izpostavljena so vprašanja, vezana na frazeme, katerih osnovna oblika je nefrazemska sintagma, ki je s pomočjo semantičnih figur prenesena v frazemsko. Z analizo frazemov v ožjem smislu skušamo osvetliti semantične značilnosti frazemov oz. vloge semantičnih frazemov v procesu nastanka teh jezikovnih enot.
Keywords: frazeologija; frazem; frazeološka enota; semantična frazeologizacija; tropi; semantične figure v ožjem smislu