Minority writing: The case of Friuli-Venezia Giulia (Italy), Goriška and Coastal-Karst regions (Slovenia) - Toroš, Ana (Slavia Centralis, 2020)
Furlanije Julijske krajine (Italija) ter Goriške in Obalno-kraške regije (Slovenija)Prispevek obravnava literaturo narodnih in jezikovnih manjšin na slovensko-italijanskem mejnem območju (literatura Slovencev v Italiji, furlanska literatura ter literatura italijanske skupnosti v slovenski Istri), in sicer v deželi Furlaniji Julijski krajini (Italija) ter Goriški regiji in Obalno-kraški regiji (Slovenija), pri čemer ponuja razmislek o možnih nadgradnjah obstoječih metodoloških pristopov pri njeni obravnavi (preučevanje regionalne specifike literature, ki izhaja iz skupnega bivanjskega prostora avtorjev, ne glede na njihovo jezikovno in narodno pripadnost ter podobe tuje kulture v manjšinski literaturi) v smeri regionalno zasnovane primerjalne književnosti, katere izsledki bi lahko bili uporabni pri pouku književnosti na danem območju.
Keywords: manjšinska literatura; regionalna komparativistika; književna didaktika