Rozmywanie granic: Geopoetyka węgierskiej trylogii Krzysztofa Vargi - Janiec-Nyitrai, Agnieszka (Slavia Centralis, 2020)
Ena najopaznejših značilnosti prostorskih kategorij, ki jih najdemo v madžarski trilogiji Krzysztofa Varge, je brisanje meja – kar se zdi centralno, je utesnjujoče obrobno; kar je prepoznano kot nebistveno, se nenadoma dvigne na raven središčnega in poglavitnega; tuje se prepleta z znanim; prvotno sveti kraji in stvari izgubljajo svetost; kar se zdi oddaljeno, nenadoma postane blizu in sodobno. V analitičnem delu se avtorica dotakne tudi t. i. kategorije telesnega spomina (Thomas Fuchs), pri čemer je v članku izpostavljen tudi zanimiv Vargov vidik združevanja različnih perspektiv gledanja na madžarski prostor.
Keywords: Krzysztof Varga; prostor v literaturi; poljska literatura; geopoetika