Early Slavic short and long o and e - Pronk, Tijmen (Slavia Centralis, 2020)
ZGODNJESLOVANSKA KRATKA IN DOLGA O IN EČlanek obravnava razvoj praslovanskih novoakutiranih vokalov *oin *e, ki se v sodobnih slovanskih jezikih odražata kot kratka vokala,dvoglasnika ali dolga vokala. Njun odraz je pogojen z izvorom novega akuta – če je nastal z naglasnim umikom s končnega jera, sta senovonaglašena *o oz. *e podaljšala, kasneje pa v številnih slovanskihnarečjih diftongizirala; če je novoakutirani glas nastal na drug način,je kvantiteta novonaglašenega *o ali *e odvisna od narečja.
Keywords: vokal; novi akut; praslovanščina; slovanski jeziki